Forside

HPFI relæ

Det man ofte hører når elektrikeren er forbi, er at man skal have et HPFI relæ og det skal virke. Men hvad er det, hvorfor har man det, og hvad koster det?

HPFI, RCD, fejlstrømsafbryder - mange navne, for samme komponent/enhed i tavlen. Den betegnelse som vi, elektrikere, ofte bruger er HPFI, som står for:
H - Højfølsom
P - Pulserende
F - Fejl
I - Strøm - I er "tegnet" for strøm

HPFI relæets opgave er at beskytte mennesker og dyr imod elektrisk stød. Det fungerer ved at måle strømmen der løber ind i boligen, og strømmen der løber ud. Hvis der er forskel i de to strømme, betyder det at noget strøm bliver afledt af anden vej, og så slår den fra.

Et eksempel på HPFI relæets funktion, er når varmelegemet i vaskemaskinen går i stykker, løber strømmen til jord (såfremt der er jord i installationen), hvilket får HPFI relæet til at slå fra.

Hvorfor skal jeg trykke på testknappen, 2 gange om året?
Som alt andet, bliver HPFI relæet slidt igennem tiden. Det er derfor vigtigt at man holder øje med at det stadig er funktionelt, hvilket man kan gøre ved at trykke på test knappen. Hvis ikke HPFI relæet slår fra, er det defekt og skal skiftes. HPFI relæet kan også risikere at gro fast, hvis ikke det bliver motioneret.

Jeg anbefaler at man motionerer/trykker på testknappen 2 gange om året. Jeg gør det selv når der er skift fra sommertid til vintertid, og omvendt. Derudover anbefaler jeg at man får testet relæet minimum hvert 2. år af en autoriseret elektriker, da man på den måde kontrollerer at HPFI relæet slår ud, inden for de angivne tider og strømværdier.

Hvad siger lovgivningen?
Som hovedregel siger man, at hvis det var lovligt da det blev sat op, er det altid lovligt. HPFI relæet er dog undtagelsen der bekræfter reglen. Fra d. 1. juli 2008, besluttede man at alle boliger skal have et fungerende HFI eller HPFI relæ.
Hvad koster det så?
500,-
Kontrol og test af HPFI relæ
280,-
Tillæg ved defekt 40A HPFI *
480,-
Tillæg ved defekt 63A HPFI

780,-
Udskiftning af 40A HPFI *
980,-
Udskiftning af 63A HPFI
* 40A er det mest normale HPFI relæ.

Priser er eksklusiv moms

Skal jeg huske dig på at få testet dit HPFI relæ?
Jeg vil gerne huske dig på at teste dit HPFI relæ, enten via mail eller SMS. Det eneste du skal gøre er at udfylde nedenstående formular, og så hjælper jeg dig med at huske på det. Servicen kan til alle tider afmeldes igen.

Din tilmelding er nu registreret
HPFI Relæ

Hvad mener kunderne?

starstarstarstarstar

Udskiftning af gammelt el

Signe Nielsen

Jeg skulle have skiftet et par gamle stikkontakter samt 2 lampeudtag fra 1923, hvoraf der ikke var fungerende strøm i den ene. Patrick klarede det hele utrolig professionelt og hurtigt, og med et stort servicesmil. Han overholdt alle aftaler og gav en virkelig fair pris. Kan kun give min varmeste anbefaling.

starstarstarstarstar

Installeret strøm

Tom Danielsen

Trukket strøm og installeret tre strømudtag i ekstra værelse, samt trukket antennekabel fra tilstødende værelse. Utrolig godt, hurtigt, flot og professionelt arbejde udført af glad, positiv og sympatisk elektriker. Meget perfektionstisk.

Læs flere anmeldelser på håndværker.dk