Forside

HPFI relæ

Det, man ofte hører, når elektrikeren er forbi, er, at man skal have et HPFI relæ, og det skal virke. Men hvad er det, hvorfor har man det, og hvad koster det?

HPFI, RCD, fejlstrømsafbryder - mange navne, for samme komponent/enhed i tavlen. Den betegnelse, som vi elektrikere ofte bruger, er HPFI, som står for:
H - Højfølsom
P - Pulserende
F - Fejl
I - Strøm - I er symbolet for strøm

HPFI-relæets opgave er at beskytte mennesker og dyr mod elektrisk stød. Det fungerer ved at måle strømmen, der løber ind i boligen, og strømmen, der løber ud. Hvis der er forskel på de to strømme, betyder det, at noget strøm bliver afledt af anden vej, og så slår den fra.

Et eksempel på HPFI-relæets funktion er, når varmelegemet i vaskemaskinen går i stykker. Så løber strømmen til jord, (såfremt der er jord i installationen), hvilket får HPFI-relæet til at slå fra.

Hvorfor skal jeg trykke på testknappen, 2 gange om året?
Som alt andet bliver HPFI relæet slidt igennem tiden. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med, at relæet stadig er funktionelt, hvilket man kan gøre ved at trykke på testknappen. Hvis ikke HPFI-relæet slår fra, er det defekt og skal skiftes. HPFI-relæet kan også risikere at gro fast, hvis ikke det bliver motioneret.

Jeg anbefaler, at man motionerer/trykker på testknappen 2 gange om året. Jeg gør det selv, når der er skift fra sommertid til vintertid, og omvendt. Derudover anbefaler jeg, at man får testet relæet minimum hvert 2. år af en autoriseret elektriker, da man på den måde kontrollerer, at HPFI-relæet slår ud inden for de angivne tider og strømværdier.

Hvad siger lovgivningen?
Som hovedregel siger man, at hvis det var lovligt, da det blev sat op, er det altid lovligt. HPFI relæet er dog undtagelsen, der bekræfter reglen. Fra d. 1. juli 2008, besluttede man, at alle boliger skal have et fungerende HFI- eller HPFI-relæ.

Hjælp - Mit HFI / HPFI relæ slår fra?
Når noget slår fra, er det vigtigt at identificere, hvad der slår fra. Er det sikringen, eller er det HFI- / HPFI-relæet? Hvis det er HPFI-relæet, der slår fra, betyder det, at der er noget strøm, der løber til jorden. Ofte vil det i private installationer være varmelegemet i vaskemaskine eller ovn eller fugt i udendørs installation.
1. Sluk alle grupperne og tænd HPFI-relæet. Hvis HPFI-relæet stadig slår fra, skal det skiftes.
2. Tænd grupperne enkeltvis, indtil HPFI-relæet slår fra.
3. Se, hvad der står på gruppen, og prøv at finde den brugsgenstand, der slår HPFI-relæet.
4. Fjern brugsgenstanden fra stikkontakten/dåsen

Hvis intet af ovenstående virker, eller det ikke er til at komme til, kan du altid ringe på 42 80 70 50.

Hvorfor kobler mit HPFI relæ fra?
Som beskrevet ovenfor, måler HPFI-relæet på strømmen, der løber ind i boligen, og strømmen, der løber ud. Når der er fugt i en installation, eller varmelegemet er kalket til, vil strømmen have mulighed for at løbe via boligen og ned i jorden. HPFI-relæet opdager så, at der mangler noget strøm og kobler fra, før det bliver farligt for mennesker.
Hvad koster det så?
1.500,-
Udskiftning af 40A HPFI relæ*
1.700,-
Udskiftning af 63A HPFI relæ
400,-
Tillæg ved gamle tavler
* 40A er det mest normale HPFI relæ.

Priser er eksklusiv moms

Skal jeg huske dig på at få testet dit HPFI-relæ?
Jeg vil gerne huske dig på at teste dit HPFI-relæ, enten via mail eller SMS. Det eneste, du skal gøre, er at udfylde nedenstående formular, og så hjælper jeg dig med at huske på det. Servicen kan til alle tider afmeldes.

Din tilmelding er nu registreret
HPFI Relæ

Hvad mener kunderne?

starstarstarstarstar

Udskiftning af gammelt el

Signe Nielsen

Jeg skulle have skiftet et par gamle stikkontakter samt 2 lampeudtag fra 1923, hvoraf der ikke var fungerende strøm i den ene. Patrick klarede det hele utrolig professionelt og hurtigt, og med et stort servicesmil. Han overholdt alle aftaler og gav en virkelig fair pris. Kan kun give min varmeste anbefaling.

starstarstarstarstar

Installeret strøm

Tom Danielsen

Trukket strøm og installeret tre strømudtag i ekstra værelse, samt trukket antennekabel fra tilstødende værelse. Utrolig godt, hurtigt, flot og professionelt arbejde udført af glad, positiv og sympatisk elektriker. Meget perfektionstisk.

Læs flere anmeldelser på håndværker.dk